Σάββατο, 1 Οκτωβρίου 2011

ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΖΑΠΑΤΙΣΤΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ...


(Μετάφραση από την εφημερίδα CUARTO PODER (ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΞΟΥΣΙΑ), Tuxtla Gutierrez, Chiapas, Mexico,19-9-2011)

Το Κέντρο για τα Δικαιώματα των Γυναικών των Τσιάπας

ΑΠΟΚΗΡΥΣΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΟΙΚΙΣΜΟ ΖΑΠΑΤΙΣΤΑΣ


Το Κέντρο για τα Δικαιώματα των Γυναικών των Τσιάπας εξέφρασε την ανησυχία του για την επίθεση της ομάδας “Ειρήνη και Δικαιοσύνη” που έγινε ενάντια στον οικισμό Ζαπατίστας La Dignidad (Η Αξιοπρέπεια), στα βόρεια της επαρχίας Τσιάπας, για να τους στερήσουν τη γη και τις καλλιέργειές τους.
Σε επικοινωνία που είχαμε, αναφέρουν ότι σε κλίμα βίας που συνεχώς αυξάνεται στις 13 Σεπτεμβρίου από τους παραστρατιωτικούς της ομάδας “Ειρήνη και Δικαιοσύνη” ενάντια στην κοινότητα San Patricio, στον αυτόνομο επαναστατικό δήμο των Ζαπατίστας La Dignidad, Τσιάπας, του επίσημου δήμου Sabanilla και τις παρακείμενες κοινότητες Tila “συγκεντρωνόμαστε για να διαμαρτυρηθούμε γι' αυτές τις επιθέσεις που τρομοκρατούν τις γυναίκες της περιοχής, που προσπαθούν να στερήσουν τους συντρόφους και τις συντρόφισσες Ζαπατίστας τη γη που επανακατέλαβαν από τους γαιοκτήμονες εδώ και 15 χρόνια και καλλιεργούν για την καθημερινή τους επιβίωση”.
Καταγγέλουν τον οργανισμό “Ειρήνη και Δικαιοσύνη”, καθώς αυτός ο οργανισμός, με τη βοήθεια της κυβέρνησης και του Στρατού, “έχει ερημώσει αυτή την περιοχή για περισσότερο από 15 χρόνια, με επιθέσεις σε οργανωμένες κοινότητες κι αυτές που είναι βάσεις των Ζαπατίστας, μετατρέποντας τις γυναίκες σε αντικείμενο και πολεμικό λάφυρο, με σκοπό να κάνουν πραγματικότητα τα σχέδια της κυβέρνησης, που επιχειρούν να βάλουν τέλος στη δίκαια επανάσταση των Ζαπατίστας και στους αγρότες και τις αγρότισσες που εναντιώνονται στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.”
Επισημαίνουν οτι με την ευκαιρία των εκλογών, οι ομάδες του κυβερνητικού κόμματος (PRI), όπως η “Ειρήνη και Δικαιοσύνη”, παίρνουν φιλοπόλεμη θέση για να ξανακαταλάβουν την πολιτική εξουσία της περιοχής με τη βία και με οποιοδήποτε κόστος, σε δήμους που κατοικούνται από ιθαγενείς Ζαπατίστας, όπως αποδείχτηκε με τα γεγονότα που έγιναν στο San Patricio.
Με την ευκαιρία αυτών των γεγονότων, οι γυναίκες του Κέντρου για τα Δικαιώματα των Γυναικών των Τσιάπας, απαιτούν την άμεση παύση των επιθέσεων στις κοινότητες Ζαπατίστας. Να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι των επιθέσεων που έγιναν τα τελευταία 15 χρόνια μέχρι και σήμερα.
Να σταματήσει η κυβέρνηση και ο Στρατός να υποστηρίζουν, να συντηρούν και να ενθαρρύνουν την οργάνωση “Ειρήνη και Δικαιοσύνη” και όλες τις παραστρατιωτικές ομάδες στην επαρχία Τσιάπας.
Επίσης ζητούν να γίνεται σεβαστό το δικαίωμα των γυναικών, των ανδρών και όλων των αγροτικών οικογενειών να κατέχουν και να καλλιεργούν τη δική τους γη, και να ζουν ειρηνικά, με δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια. Να γίνεται σεβαστή η αυτονομία των κοινοτήτων των Ζαπατίστας και των χωριών των ιθαγενών.

Το επίσημο, αυθεντικό site των Ζαπατίστας στο Μεξικό είναι http://enlacezapatista.ezln.org.mx/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου