Κυριακή 1 Μαρτίου 2009

Συραγώ Τσιάρα (Περιοδικό SUNDAY 01/2009)


“Δημιουργώ, άρα υπάρχω”

Η διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης, με αφορμή την καινούργια έκθεση, μας μιλάει για την εικαστική σκηνή της πόλης.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ποιός είναι ο ρόλος του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης, ως αυτοτελούς τμήματος του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, στο εικαστικό "τοπίο" της Θεσσαλονίκης;

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης στηρίζει πολύπλευρα -τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο- τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, διαμορφώνοντας τα κατάλληλα πλαίσια προβολής (συμμετοχή σε διεθνείς εικαστικές εκθέσεις, οικονομική στήριξη παραγωγής νέων έργων, συνεργασίες - συμπαραγωγές με αντίστοιχους φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, διοργάνωση συζητήσεων, εργαστηρίων, σεμιναρίων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων). Ενδιαφέρεται για την ενεργοποίηση της τέχνης στο δημόσιο χώρο, τη διερεύνηση και εφαρμογή καινοτομικών και εναλλακτικών μεθόδων εξοικείωσης του κοινού με τη σύγχρονη τέχνη.



Ποιο σκοπό εξυπηρετεί η διοργάνωση της έκθεσης "Δημιουργώ, άρα υπάρχω";

Καθώς το Εικαστικό Πανόραμα ωριμάζει ως θεσμός, συνειδητοποιήσαμε την αναγκαιότητα να προβάλουμε όχι μόνο δουλειές καλλιτεχνών που έχουν ήδη βρει το δρόμο τους στην αγορά και στους θεσμικούς φορείς, αλλά και την αφανή εκείνη, αλλά πολυπληθή όπως αποδεικνύεται- ομάδα καλλιτεχνών, που δεν έχουν καταφέρει ακόμη να παρουσιάσουν ατομικά το έργο τους, είτε λόγω ηλικίας (είναι ακόμη πολύ νέοι), είτε λόγω γεωγραφικής απόστασης και αδυναμίας πρόσβασης στα καλλιτεχνικά κέντρα, είτε λόγω επιλογής μη ένταξής τους στο υπάρχον σύστημα διακίνησης και προβολής της σύγχρονης τέχνης. Το 'Δημιουργώ άρα Υπάρχω' δεν έχει ηλικιακούς περιορισμούς, ούτε προϋποθέτει καλλιτεχνική εκπαίδευση. Είναι ένας εναλλακτικός τρόπος προσέγγισης της εικαστικής δημιουργίας.


Ποιός ο ρόλος του φιλότεχνου κοινού στην καλλιτεχνική δημιουργία;



Σημαντικός, καθοριστικός θα έλεγα σε πολλές περιπτώσεις. Το έργο τέχνης έχει εγγενή επικοινωνιακή πρόθεση. Ολοκληρώνεται στη συνάντησή του με το θεατή. Άλλωστε, σε σημερινά καλλιτεχνικά εγχειρήματα, αναιρείται ο κλασικός διαχωρισμός καλλιτέχνη - κοινού, και το κοινό εντάσσεται σε ρόλο συνδημιουργού. Αυτή την πτυχή θα εξετάσουμε στην ημερίδα "Τέχνη για το κοινό, ή με το κοινό; Συλλογικά εγχειρήματα στο δημόσιο χώρο" που οργανώνουμε στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης στις 20 Φεβρουαρίου 2008.



Οι αυτοδίδακτοι καλλιτέχνες δικαιούνται μια θέση στο εικαστικό γίγνεσθαι;


Προφανώς, αν και η απουσία καλλιτεχνικής εκπαίδευσης καθιστά ακόμη πιο δυσχερή την ένταξή τους στο καλλιτεχνικό σύστημα. Καθώς όμως στην εποχή μας οι πηγές άντλησης γνώσης και πληροφόρησης έχουν πολλαπλασιαστεί, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα της συνάντησης με αξιόλογους, ταλαντούχους και ώριμους καλλιτέχνες που εργάζονται μοναχικά, εκτός δικτύων και αγοράς. Για το λόγο αυτό ανοίξαμε την πρόσκληση σε όλους, συγκεντρώσαμε μεγάλο υλικό και με τα ποιοτικά κριτήρια που έχουμε διαμορφώσει μέσα από την επιμελητική μας δράση στο Κρατικό Μουσείο και στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης καταλήξαμε στην επιλογή 75 από τους 600 σχεδόν καλλιτέχνες που απευθύνθηκαν στο κάλεσμά μας. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που κάνει τα πρώτα της βήματα. Πιστεύω ότι θα έχει και συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου